Zolder omgebouwd tot kalkoen-koekoeksklok

simon wald lasowski

Voor de kunstmanifestatie Welcome Stranger verandert Simon Wald-Lasowski zijn huis in een koekoeksklok. Elk halfuur komt een mollige kalkoen uit het zolderraam tevoorschijn die, eenmaal aangekomen op het uiterste punt, zijn lange tong uitrolt en een schreeuw laat horen. Can’t face another sad salad! is een technisch vernuftig kunstwerk dat als een speelse, hallucinerende glitch verstoring teweeg brengt.

“Dit werk is voor de paradijsvogels die de straten van het Amsterdam waarvan ik houd kleurden. Het is een ode aan de outcasts, de weirdo’s, de queers en de provocateurs die vroeger de boel op stelten zetten. Ik mis ze – er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor chaos in een stad die haar kleurrijke randje verliest van de dominante leer van de ‘normale’ cultuur, die alles beige maakt.”
Simon Wald-Lasowski woont sinds eind jaren 1990 in Amsterdam, waarvan meer dan tien jaar in de Hasebroekstraat en heeft zijn atelier in Woonwerkpand Tetterode. In die tijd heeft hij de stad zien veranderen, zowel de openbare ruimte als de privé ruimte. Beide zijn steeds meer in het teken komen te staan van efficiëntie, orde en de behoeften van de markt. Het is een fenomeen dat vele kanten heeft en meerdere namen kent. Een daarvan is ‘Disneyficatie’, de verandering van de openbare ruimte van de stad om aan de behoeften van de toeristische industrie te voldoen. Can’t face another sad salad! is een kleine onderbreking van de logica van het late kapitalisme, een metronoom van het absurde en daarmee ook een uitnodiging om andere toekomsten te dromen.
Het werk is dagelijks te zien op het half uur tussen 10u en 18u in de Hasebroekstraat nr 7 bij de Tenkate markt. Bekijk het item van AT5 over het werk via deze link: 

Lees hier meer en bekijk het filmpje op AT5