Zo onderzoekt Ksenia Bilyk de invloed van Russische propaganda

ksenia bilyk

Diep geraakt door de oorlog in Oekraïne begon Ksenia Bilyk in m4gastatelier aan haar project MELTING ROOM. Ze verkent hierin de esthetiek van Russische propaganda die het idee van een zogenaamd Russisch fascisme dient. Het is een propaganda die door academici wordt bestudeerd als een van de redenen voor de Russische invasie in Oekraïne.

Als kunstenaar met een achtergrond in interieur design, probeert Ksenia in m4gastatelier een droomachtige ruimte te construeren met fragmenten van verschillende tegenstrijdige realiteiten – ze verbouwt fragmenten of verandert de schaal ervan – en combineert deze met recent door haar gemaakte kunstobjecten.

De installatie zal niet de hele ruimte innemen, maar ‘slechts’ specifieke delen van het interieur, waardoor het getoonde zal lijken op smeltende stukjes en fragmenten van iets heels. De geconstrueerde ruimte zal de kijker dienen als een soort portaal naar het leefgebied van een fictieve Russische propagandist die de werkelijkheid manipuleert.

Beelden en misvattingen van het Russische imperialistische idee tracht Ksenia te materialiseren door de ruimte in te richten met kunstwerken zoals keramische urnen voor as en fonteintjes met Russische soldaten. Ze combineert die met propagandaliteratuur, tekeningen en kleine installaties waarmee ze het geheel opvoert tot in het absurde.
Tevens worden een tv en kranten toegevoegd, media waarin de meest cynische informatie-operaties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld masterclasses voor kinderen over het maken van een plasticine speelgoedtank, enz. Meubels en gekke elementen maken de scène compleet.

Het belang van dit project voor Ksenia is de kijker al die schizoïde verhalen te laten zien waarmee mensen, onze tijdgenoten, opgroeien. Ze benadrukt hierbij de normalisering van oorlog en moord die verborgen gaat achter de mythe van de Russische strijd. Een mythe die niet in staat is de wereld nieuwe betekenis of ideeën te geven.
Dit is haar manier om te vechten.

Gedurende haar verblijf in m4gastatelier werkt Ksenia aan MELTING ROOM. Eind van het jaar is het resultaat te zien in m4gastatelier en wellicht op andere locaties.

SENIA BILYK (1991/Oekraïne) studeerde kunst (schilderkunst) aan de Shevchenko State Art School (2009); architectuur aan de National Academy of Visual Arts and Architecture in Oekraïne (2013)
en behaalde een master aan de Jan Matejko Academie voor Schone Kunsten interieurontwerp in Polen (2016). Ze nam deel aan groepstentoonstellingen in Oekraïne, Polen, Frankrijk, de VS en Japan. In 2022 nam ze deel aan de groepstentoonstelling In Oekraïne in The gallery at Dobbin Mews, New-York USA en aan de groepstentoonstelling Still Here in Old Town Gallery Bratislava.
Tevens werkte ze in 2022 een periode in het EKWC (Europees Keramisch Werk Centrum).