Zelf beheer of ander beheer?

boek

De PV van 1 december bracht 44 leden op de been om te spreken over de organisatie van het pand dat we in zelfbeheer hebben. Een vorm van zelfbeheer, waarbij de ander het werk voor je doet, zoals de voorzitter het fijntjes formuleerde. Een te kleine groep doet al het werk en houdt onze huren laag. Dit kleine groepje wordt ouder en gaat taken afstoten. 

Wat is zelfbeheer ons waard? Als we niet tijdig ingrijpen, koersen we af op fikse verhoging van de organisatie- en huurkosten. Stadgenoot zal taken overnemen en de kosten doorberekenen. De zeggenschap die wij nu nog hebben verandert in geen zeggenschap over hetgeen wij hier hebben opgebouwd.

 

Leden, aanwezig op de PV, laten weten dat ze best en graag werkzaamheden willen verrichten. Wel vinden ze het lastig om inzicht te krijgen wat er nodig is om het pand zelf te beheren. Wat houdt een taak in? Ben ik competent genoeg voor die taak? Hoeveel tijd kost het? Op deze vragen is uiteraard antwoord te geven, maar hoe communiceer en organiseer je dit naar de leden die zelf geen initiatief (durven) nemen?

Op de PV werd een groepje gevormd dat zal zich buigen over de vraag hoe de organisatie van zelfbeheer kan worden gestroomlijnd opdat de leden bijdragen aan zelfbeheer en zeggenschap (en lage huren). Stap 1 naar zeggenschap en zelfbeheer (en lage huren): lees de notulen van deze PV!