The art of Anna Riabova

Anna Riabova 1

Anna Riabova (UA) is een Oekraïense architect en ontwerper en maakt deel uit van het in Kiev gevestigde collectief ‘understructures’. Anna werkt met vergeten, afgedankte en weinig gewaardeerde materialen, elementen en objecten die doorgaans achter worden gelaten als gevolg van sloop, beschadiging of veelvuldig gebruik. Ze herbouwt, kneedt, vormt ze terug in tijdelijke meubels, constructies, keramische stukken of gebruiksvoorwerpen die de grens overstijgen tussen een tijdloos artefact en een overblijfsel uit het dagelijks leven. Zo wordt een nieuwe structuur geboren die de geschiedenis en connotatie draagt van eerdere vormen.

In haar project Debris bodies, waaraan ze werkt gedurende haar verblijf in m4gastatelier, wil Anna haar keramisch uitbreiden door gebruik te maken van overblijfselen die, normaal gesproken, de constructie van een huis vormen.

Deze materialen zijn op straat te vinden naast bouwplaatsen – stukken baksteen en steen, stukjes glas, klei, zand, beton en stof, materialen die ooit deel uitmaakten van iemands huishouden; en deze liggen nu overal in Oekraïne als gevolg van de schade die door de Russische invasie is aangericht. Verwoeste huizen, beschoten gebouwen en woonwijken, hele steden en dorpen veranderden onder het boze vuur op tragische wijze in puin. Als symbolisch gebaar en dankbaarheid aan de herinnering aan het verleden, wil Anna Riabova deze materialen terug in vorm brengen, maar terwijl het vuur de klei verbrandt, weerstaan ​​sommigen de enorme hitte en sommigen laten alleen maar donkere sporen achter – verbrande wonden op puin-lichamen.

Anna Riabova studeert op dit moment aan het Sandberg Instituut.

 

In juni verscheen oberih, een publicatie geïnitieerd door ‘understuctures’, die dient als een fondsenwervend project voor mensen die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Oberih is Oekraïens voor: ‘een item dat beschermt’. De publicatie oberih is een verzameling verhalen over dingen die ons overal vergezellen en onder alle omstandigheden troost en bescherming bieden. De verhalen werden in de periode april-mei 2022 verzameld in de vorm van korte teksten, afbeeldingen, spraakberichten en online berichten.

https://www.instagram.com/understructures/

https://oberih.info