TET TALKS
afwisseling van live presentaties, performances en korte films
Dijktheater
zaterdag 16 oktober
van 13.00 tot 15.00
tijdens 40 jaar WWPT
Serge Verheugen is de host
Kunstenaar Serge Verheugen heeft al meer dan 30 jaar een atelier in Tetterode aan de Da Costakade. Handig en actief als hij is heeft hij al die jaren, los van zijn kunsten, veel gebouwd en verbouwd in het gehele complex.
Scenarist Tatyana van Walsum vertelt over haar nieuwste tentoonstelling in de nieuwe kerk geopend op 18 september dit jaar. Haar tentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ is als een stadswandeling door de Amsterdamse modegeschiedenis. Lees hier een artikel.
Theo Leijders zat van 1985 tm 2003 in Tetterode. Hij zat in het bestuur en de financien toendertijd. Hij vertelt over de sfeer en de gang van zaken toen en over zijn werk van nu.
Kunstenaar Jeroen Werner fotografeerde 40 jaar de Bilderdijkstraat vanuit het raam van zijn atelier. Hij laat zijn meest bijzondere foto’s zien.
foto uit het raam (Bilderdijkstraat eerste verdieping) van Jeroen Werner
Voormalig bewoner, momenteel conceptontwikkelaar digitaal, Ali Haselhoef komt met een presentatie over behoud van mooie gebouwen door het kraken. Zij vertelt over de stadsplannen van de gemeente Amsterdam beginjaren zeventig. Hoe die dubieuze plannen door actie en protest zijn voorkomen!
Fotomontage van het plan van David Jokinen (1967) voor een "zuidwestelijke cityweg" die via Surinameplein (linksonder) de stad in komt
tekst van Ali Haselhoef
De autovriendelijke stad
Eind jaren zestig heerste het idee dat Amsterdam een autovriendelijke stad moest worden. De Pijp en de Kinkerbuurt zouden worden gesloopt voor snelwegen en de Kostverlorenkade moest gedempt worden. Daar zou dan een zesbaans autoweg komen. Ironische genoeg kwam dit plan in boekvorm uit onder de titel ‘Geef de stad een kans’. Gelukkig is het grootste deel van het plan niet doorgegaan, mede door vasthoudende protestacties van de bewoners!
Ik word hierdoor gefascineerd omdat het eerste kraakpand waar ik woonde, het Oude RKZ (overigens het grootste kraakpand van Nederland) eind jaren 70 plat moest vanwege de aanleg van een weg. Daar hebben wij jaren tegen geprotesteerd en uiteindelijk met succes. Deze protesten zijn zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de stad leefbaar blijft, dat monumenten behouden blijven, dat industrieel erfgoed op waarde wordt geschat, dat de sociale woningbouw overeind blijft.
Kunstenaar/muzikant Bea 1991 heeft net haar ruimte volledig verbouwd en is ingehuisd (we zijn ontroerd door haar liftbrief dat ze zo ontzettend blij is om in Tetterode te mogen wonen) komt met een verrassing.
Voormalig bewoners, bestuurslid, kunstenaar Ronald van Tienhoven was bij de kraak. Hij vertelt over een hervonden dagboek, en foto’s van het TET Nachtasiel, november 1981.
het nachtasiel
Kunstenaar Jozef van der Heijden komt met een korte modeshow met zelfgemaakte pakken waarin Napoleon, zijn megalomane alterego, de hoofdrol speelt.
Wandana Hoppener staat in haar presentatie stil bij de vele huisdieren in Tetterode. Na Corona zijn er immers nog meer vrolijke jongens en meiden bijgekomen.
Nieuwe bewoner/Tetterodiaan Una Jongenelis over haar bijzondere projecten. Una ontwerpt expressieve stoffen en heeft een boek gemaakt.
Blob World van Una Jongenelis
Monique van Hinte residenteert momenteel in M4gastatelier. Zij presenteert een onderdeel van haar project Mining, Staging and Performing the Archive.
Monique van HIinte tussen het wetenschappelijk archief van haar vader
Verder een paar historische korte films over de geschiedenis van Tetterode: de kraak met participatie van de buurt. De geschiedenis van de galerie aan de Bilderdijkstraat, de bijzondere band die Tetterode heeft met het koningshuis. Een atelierportretfilm van Lot Schrameijer waarin haar zorgvuldige werkwijze en artistieke opvattingen centraal staan.
Ook besteden aandacht aan Tetterodianen Christine Hamelberg en Larry Fishkind die dit jaar gestorven zijn.