‘Shadows Of Our Forgotten Ancestors’

shadow of forgotten anestors

18 september 15 uur Tetlokaal 

In een overleg met Anna en Ksenia, de Oekraïense artists in M4-gastatelier en Taya,  keramiste tijdelijk werkzaam in Henriettes Keramiekatelier, werd deze titel aanbevolen en verkozen we ‘m als film uit betere tijden in Oekraïne dan de huidige Russische oorlog tegen Oekraïne!

De film is uit 1965 van de Armeense filmmaker Sergej Paradzjanov, is gebaseerd op de roman ‘Shadows of Forgotten Ancestors’ van de Oekraïense schrijver Mykhailo Kotsiubynsky. De oorspronkelijke titel van de film is ‘Tini zabutykh predkiv’.

Over Shadows Of Our Forgotten Ancestors: In deze liefdestragedie à la Romeo en Julia, herleeft de oude Oekraïense cultuur, die door de opeenvolgende machthebbers was verloochend en bestreden.

Het verhaal betreft geliefden die behoren tot de etnische groep Hutsuls; ze zijn verwikkeld in een familie bloedvete in de Karpaten. Paradzjanovs unieke filmstijl gooit alle filmconventies overboord.

‘Shadows of Forgotten Ancestors’ wordt gezien als een van de meest internationaal bekroonde Oekraïense films in de geschiedenis, en een klassieker van de magisch realistische Oekraïense cinema. Het is ook de eerste film waarmee Paradzjanov zijn internationale erkenning verkreeg.

De film werd verboden door de Sovjet-Unie, omdat hij tegen de wettelijk voorgeschreven regels van het socialistische realisme inging.

De film duurt 92 minuten, is Oekraïens gesproken en Engels ondertiteld.
Welkom, nodig een bekende uit en geniet!
Neem een zitkussentje mee…!

groet Rens en Louis