Skip to content

Publicaties

Zeggenschap zonder bezit - 2020

Zeggenschap zonder bezit, het boek over Tetterode, is uit. Van anarchistisch kraakpand tot actueel en inspirerend model voor alternatieve woon- en werkvormen met meer zeggenschap en zelfbeheer. Dit boek volgt de ontwikkeling van Woonwerkpand Tetterode. Gekraakt in 1981 biedt het momenteel onderdak aan ruim 350 mensen: bewoners, kunstenaars en ondernemers.

In 40 jaar heeft Tetterode een organisatie ontwikkeld waarmee leden het pand naar eigen inzicht inrichten, besturen en onderhouden. Veel meer dan bij geijkte woon- en werkvormen, die meestal worden gereguleerd door risicomijdende standaardregels, is er in Tetterode ruimte en vrijheid om een beleid te ontwikkelen waarin kan worden geëxperimenteerd met andere vormen van werken en samenleven. Daardoor is het een plek waar kunstenaars een praktijk op kunnen bouwen, non-profit organsiaties kunnen overleven, strat-ups een kans krijgen en spannende initiatieven het licht zien.

De geschiedenis van woonwerkpand Tetterode toont hoe zelfbeheer leidt tot grotere betrokkenheid die zich niet beperkt tot het eigen pand, maar die het pand ook een sociale en culturele rol laat spelen in de buurt en de stad. Kortom, een meer betekenisvolle manier van wonen en werken waar juist nu veel mensen naar op zoek zijn.

Zeggenschap zonder bezit bevat naast fraaie en historische foto’s vooral interviews, essays en reflecties van (oud-)bewoners, kunstenaars en bestuurders. 

 


Lees artikelen uit het boek:
– 

Boek bestellen

Zeggenschap zonder bezit is in eigen beheer uitgegeven in een oplage van 800 exemplaren. De grafische vormgeving is van de hand van Bram van den Berg, die ook het lettertype en de huisstijl van Woonwerkpand Tetterode (wwpt) heeft ontworpen.

Het is te koop voor 15 euro in de boekhandel, maar ook online te bestellen via: www.underbelly.nu

30 jaar Tetterode - Ad Nuis - 2011

Ter gelegenheid  van het 30-jarig bestaan van Tetterode maakte fotograaf Ad Nuis een bijzondere fotoserie van plaatsen, stillevens in het gebouw en van mensen die in het gebouw aan het werk zijn. Daarbij ging het hem om de energie van het maken, zowel van de mensen die aan het maken zijn als van hemzelf in het proces van het fotograferen.

 

De rode draad in het boek wordt gevormd door ‘handen’, want zonder handen wordt het niks volgens Nuis. Tekenend vond hij de handafdrukken op de trui van schilder Frank April, een beeld waarin alles lag besloten… het handelen, maken, terugstappen en reflecteren.

Inge Willems maakte een video-interview met Ad Nuis over dit fotoboek.

Thuis in Tetterode - 2000

Het in 2000 samengestelde boekje Thuis in Tetterode was bedoeld voor iedereen die woonde en werkte in het pand. Nieuwkomers kregen met dit boekje inzicht in wat ze in Tetterode konden verwachten, maar ook wat Tetterode van hen verwachtte… Omdat huren, wonen en werken in Tetterode anders is dan elders voorzag het naast een aantal huisregels ook in verhalen over bewoners/gebruikers, het gebouw, de geschiedenis, de achtergronden en de idealen achter deze bijzondere woon/werkvorm. Opvallend zijn ook de plattegronden van de verschillende verdiepingen in het pand.

Een kleine greep uit de motivaties van bewoners/gebruikers:
‘..omdat ik ervoor koos en kies om met meerdere mensen te wonen en te werken in een omgeving waar ik zelf zeggenschap heb. Deze plek zou een voorbeeld moeten zijn in de samenleving, dat het ook anders kan. Een samenleving waar geld en effectiviteit niet voorop staan, maar solidariteit en (zelf-)ontwikkeling’.

Tetter Ode - 1991

Kunts uit Tetterode 1991In 1991, tien jaar na de kraak van Tetterode, brachten kunstenaars met 40 kunstprojecten een ode aan het gebouw. Deze projecten werden speciaal voor de manifestatie gemaakt in en om de panden van het complex. Onder de titel Kunst uit Tetterode werd een catalogus uitgebracht waarin de werken werden gedocumenteerd.

Op vrijdag 18 oktober 1991 werd de manifestatie feestelijk geopend in theater La Vera Storia met sprekers en veel muziek, van jazz tot zydeco. Gedurende twee weekenden werd het Tetterode gebouw voor publiek opengesteld.