Maak kennis met Jelke
Jelke Matthijsse is een van de jongere bewoners van Tetterode, maar haar betrokkenheid en enthousiasme maken haar al snel een vertrouwd gezicht. Ze is 23 jaar oud en woont nu twee jaar in onze gemeenschap, eerst op een tijdelijke basis, sinds kort met een vast contract. Haar kamer, een voormalige ruimte van Radboud, bevindt zich aan de Da Costakade 3, waar ze badkamer en toilet deelt met haar buurvrouw Anna. Dat gaat vlekkeloos.
Jelke voelt zich thuis in Tetterode en dat blijkt uit haar actieve rol. Ze hielp bijvoorbeeld met de datavisualisatie van de financiële cijfers van 2023, stak haar handen uit de mouwen tijdens Open Monumentendag en is een waardevol lid van de WWPT-pr-club. Ook bezoekt ze regelmatig de Pandvergadering. Wat haar aanspreekt aan Tetterode is de mix van generaties. Hoewel ze met vrijwel iedereen die ze heeft leren kennen goed kan opschieten, voelt ze zich het meest verbonden met medebewoners van haar eigen leeftijd, zoals Stella, Frodo, Una en Bea. Om elkaar te ondersteunen in het toch wel complexe reilen van het pand, hebben ze een eigen appgroep. Natuurlijk voornamelijk voor de gezelligheid!
Passie voor basketbal en teamwork
Basketbal is al jarenlang een belangrijk onderdeel van Jelke’s leven. Op haar tiende begon ze met de sport en sindsdien speelt ze fanatiek. Wat haar zo aanspreekt zijn de snelheid, de samenwerking en de uitdaging om continu te groeien. Ze is spelverdeler in een hecht damesteam, waar ze een sturende rol speelt en twee keer per week traint. Bijna elk weekend staat ze op het veld voor wedstrijden. Daarnaast speelt ze regelmatig pick-up games met mannelijke vrienden. Dat is basketballen op een fysieker niveau. Meer uitdagend. In totaal is ze zo’n acht uur per week met basketbal bezig, maar voor Jelke blijft het toch vooral een fijne hobby. Spelen in teamverband brengt haar echt iets.
Een nieuwsgierige geest
Jelke groeide op in Almere, samen met een oudere en een jongere broer. Als kind was ze verlegen, maar haar nieuwsgierigheid bracht haar steeds verder. Ook al was ze zeker geen ster op de basisschool – met rekenen was ze zelfs slecht – op de middelbare school ontdekte ze haar talent voor bètavakken. Ze stroomde door van de havo naar het vwo. Toch koos ze niet voor een traditionele exacte studie. Tijdens een open dag aan de Universiteit van Amsterdam ontdekte ze kunstmatige intelligentie (AI), en dat voelde meteen goed. De brede bachelor bood haar ruimte om zich te verdiepen in verschillende onderwerpen, zoals psychologie, wiskunde, taalkunde, ethiek, logica en programmeren.
Studeren tijdens de coronapandemie
Jelke volgde haar bachelor grotendeels tijdens de coronatijd. Dat was zwaar. De lange dagen achter haar scherm en het gebrek aan fysiek contact met medestudenten maakten het lastig om een sociaal leven op te bouwen. Toch zette ze door, met als resultaat een succesvolle afronding van haar studie. Toen de pandemie voorbij was, voelde ze eindelijk weer ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten en een sociaal netwerk op te bouwen in Amsterdam. Die sociale contacten zijn nu enorm belangrijk voor haar, en ze is dan ook erg gehecht aan de gemeenschap van Tetterode.
Na haar intensieve master studie – waarin ze zichzelf soms wel zestien uur per dag uitdaagde – heeft Jelke nu meer ruimte voor andere dingen. In januari begint ze aan haar eerste baan als AI-ontwikkelaar. Ze gaat AI-oplossingen ontwerpen, ontwikkelen en implementeren, met oog voor hoe technologie bedrijven en processen kan verbeteren.
Verbinding en thuis
Jelke kende Tetterode al van de familiefeestjes die haar ooms hier organiseerden. Toen ze in Amsterdam ging studeren, kreeg ze de kans om tijdelijk in Tetterode te wonen. Wat ze bijzonder vindt, is het contact met verschillende generaties en de levendige gemeenschap. Na haar master heeft ze meer ruimte om zich hier echt thuis te voelen, en dat is precies wat ze doet: betrokken zijn, leren, groeien, en vooral samen leven.