Lees hier het welkomsportretje van Frodo

frodo-1

tekst en foto Inge Willems

Frodo is nieuw in Tetterode. Hij is hier ongeveer een half jaar geleden komen wonen op de entresol, in de voormalige ruimte van Theo. Frodo is met 21 jaar een van de jongste Tetterodianen en met zijn lengte van 2 meter een van de langste hier in huis. Hij studeert filosofie in Tilburg waar hij nog bezig is met zijn bachelor. Frodo moet veel heen en weer reizen om de colleges te kunnen volgen. Meestal zoekt men een woning in de stad van zijn of haar studie, maar bij hem is dat net andersom. Zijn master gaat hij in Amsterdam doen omdat hij hier in Tetterode is komen wonen.
We hebben een korte afspraak bij hem thuis. Op blote voeten doet Frodo de deur van de verdieping open. Hij is enthousiast, open en vriendelijk.

Zo kwam Frodo in Tetterode terecht
Frodo: “Hoe ik hier gekomen ben is wel een grappig verhaal. In relatief korte tijd is mijn hele leven namelijk op de kop gezet. Alles is heel snel gegaan.
Als geboren en getogen Tilburger, was het tóch mijn droom om uiteindelijk in Amsterdam terecht te komen. Van die kleine provinciestad, naar de grote stad, daar filosofeerde ik wel eens over. Ik had verschillende toekomstscenario’s in mijn hoofd. Waar ik dan zou komen te wonen bijvoorbeeld: op een bootje, studentenhuis? Hetgeen mij nu overkomen is, een ruimte in Tetterode, was voor mij het minst waarschijnlijke scenario.”

“Ik kende Tetterode al een beetje via mijn oom Mikel van Gelderen, de broer van mijn moeder. Een paar keer was ik hier op familiebezoek of een feestje. Tetterode maakte dan veel indruk op me. De gebouwen, de ruimte, de manier van leven. Dat ik hier zou kunnen wonen was ver van mijn bed.
Toen kwam er ineens een woonruimte vrij. Dat hoorde ik van Mikel. Ook al dacht ik niet veel kans te maken, toch schreef ik -een paar uur voor de deadline- nog wel een sollicitatiebrief. Je weet maar nooit.”

Drie overtuigende blokjes uit de sollicitatiebrief van Frodo
“Ik ben filosoof-in-wording; in mijn studie filosofie focus ik me op de bestuurspolitieke en economische kant van maatschappelijke verandering. Maar doen kan niet op denken wachten, dus ik ben klimaat- en rechtvaardigheidsactivist bij Extinction Rebellion. Bij XR zie ik de kracht van een grassroot- en sociocratische structuur – waaruit ook Tetterode is ontstaan – als manier om alle stemmen mee te nemen in besluitvorming.”

“De projecten waaraan ik meehelp, draaien om inclusie en rechtvaardigheid. In dit constructief activisme probeer ik bruggen te slaan en het gemeenschappelijke in elk mens te vinden. (…)In Tetterode hoop ik mee te kunnen helpen aan altruïstische projecten (zoals opvang en hulp aan vluchtelingen) en mee te denken over verbinding en verduurzaming”

“Ik sta dan ook te popelen om mee te werken en denken aan Tetterode: van pandonderhoud tot overleg met woningbouwvereniging en gemeente. Voor die geïnvesteerde tijd krijg ik energie terug. Ik heb affiniteit met bestuurlijke en economische kwesties en kan goed schrijven en spreken. Verder ben ik hands-on en zie ik taken liggen. Opknappen van de ruimte door nieuwe bedrading e.d. is voor mij geen probleem; ik zie de ruimte als een wit doek met allemaal mogelijkheden.”

De brief van Frodo viel goed in de smaak. Hij werd uitgenodigd voor een gesprek met de sollicitatiecommissie.
Hoe liep het vervolgens?
Frodo: “Het gesprek liep erg goed, maar ik verwachtte er tóch niet veel van. Er waren immers vast andere meer geschikte kandidaten. Ik was dan ook perplex toen ik door Rob, van de sollicitatiecommissie, werd opgebeld dat IK het geworden was. Ik had zelfs een beetje last van het imposter syndroom. Want hij vertelde me dat de commissie me onder andere had uitgekozen had vanwege mijn bestuurservaring en -ambitie. Hoeveel ervaring kan ik nu hebben met mijn 21 jaar? Daarom reageerde ik aan de telefoon niet spontaan enthousiast. Ik moest het echt even binnen laten komen.”

Een trotse Tetterodiaan
“Inmiddels woon ik een half jaar in Tetterode. Ik ben echt trots om hier te wonen.” Hij laat zijn mobiel zien waarop met achtergrondfoto van Tetterode aan de Da Costakade. “Ik vind de gebouwen en details zoals de trapleuningen prachtig. Ook vind ik het erg bijzonder dat elke ruimte hier helemaal anders is. Het mooiste van het pand vind ik de tegenstelling tussen de harmonieuze groene kozijnen de ik uit mijn raam op de binnenplaats zie, en de verschillende ruimtes die ze verbergen. Achter die ramen zitten allemaal verschillende woningen, bedrijfjes en ateliers verstopt. En als je ergens binnenkomt lijkt het totaal niet op de ruimte ernaast.”

“Ik ben erg blij met mijn ruimte. Die biedt namelijk erg veel mogelijkheden. Wel heeft deze ruimte een beperking. Daar in het midden aan het plafond loopt een balk. Daar pas ik met mijn 2 meter nét niet onderdoor. Ik moet echt oppassen dat ik daar niet doorlopend tegenaan bots.”

“Verder heb ik nog weinig tijd gehad om hier grondig te klussen. Ik heb het best wel druk gehad met mijn studie. Wel heb ik al een keuken geïnstalleerd, wat geschilderd en een nieuwe vloer gelegd. De oorspronkelijke plankenvloer heb ik uit mijn ruimte gehaald, omdat die niet strak gelegd was, veel kieren had. Die vloerplanken heb ik hergebruikt. Ik heb er deze bar van gemaakt. (zie foto’s) Een hoge bar, vanwege mijn lengte.
Als die af is bouw ik van het overgebleven hout ook nog een kast onder de raampartij en een bed. In de zomer ga ik het meest werk doen, zodat het af is voor het nieuwe collegejaar. Ik heb heel veel zin om hiermee aan de slag te gaan.”

 

In het bestuur
“Zoals ik in mijn brief beloofde zet ik me in voor Ruimschoots. Ik ben aspirant lid van het Dagelijks Bestuur en ga actief in commissies actief meedenken.
Verder bezoek ik de pandvergaderingen. Omdat ik niet verlegen ben ingesteld durf ik ook vragen te stellen. Veel vragen. Soms misschien wel een beetje erg veel. Want niet alles is voor mij even helder wat discussies en besluitvorming betreft. Ik merk wel dat mensen het hier vanzelfsprekend vinden om dingen te regelen zoals ze gewend zijn om te doen. Niet altijd even logisch. Als buitenstaander was dat best even wennen.”

Samen eten
“Ik ken nog niet zo heel veel mensen in Tetterode. Ben ook een stuk jonger dan het gemiddelde hier. Vrienden maken met zestigers voor iemand die net een twintiger is, is niet vanzelfsprekend. Toch vind ik het wel erg belangrijk. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om wat vaker samen met mensen hier te gaan eten. Dus initiatieven wat dit betreft zijn welkom.”

(over een jaar een update over de ervaringen van Frodo in Tetterode)