kunstenaar Lawrence Weiner overleden

lawrence weiner en Monica

In 1993 realiseerde Lawrence Weiner op één van de wanden in de ontvangsthal van Tetterode het tekstwerk: As if it had not  / Alsof het niet had. Het werk maakte jarenlang deel uit van de ontvangsthal tot het in 2000 per ongeluk werd overgeschilderd. Weiner is gevraagd of zijn tekstwerk opnieuw mocht worden aangebracht. Weiner reageerde geëngageerd, maar ook geheel in de lijn van zijn conceptuele werk- en denkwijze: “de gedachte dat het werk daar (ooit) was, is voldoende”.

Geïnspireerd door Weiner’s reactie ontwikkelde M4gastatelier het project WEINER WALL, een reeks van tijdelijke wandschilderingen. Van 2014 tot 2016 zijn schilderingen gerealiseerd door Rob Birza, Jan van der Ploeg, Sonia Rijnhout, Sebastiaan Schlicher, Gracia Khouw, Aafke Bennema, Hadassah Emmerich en Erik Odijk. De presentaties van WEINER WALL vonden plaats tijdens de maandelijkse kunstmanifestatie West Wednesdays en werden omlijst met debat, performances, film en muziek.

Uit een brief aan Weiner:

 

 “Amsterdam 27 januari 2015                                                                                                 Beste Lawrence Weiner

(…)

Deze brief is om u op de hoogte stellen van wat uw kunstwerk in gang heeft gezet: een reeks tijdelijke wandschilderingen op een eervolle plek In Amsterdam.

Eervol, omdat u er een kunstwerk realiseerde. Eervol, omdat Tetterode behoort tot nationaal erfgoed en het gebouw een rijksmonument is. En eervol omdat Tetterode een begerenswaardige en inspirerende plek is voor kunstenaars en creatieve industrie in hartje Amsterdam.

Wij hebben gehoord dat u momenteel in Amsterdam verblijft. Wij sturen u binnenkort een uitnodiging voor de Weiner Wall avond op 11 februari.  Het zou een plezier zijn u te ontmoeten.“

Antwoord van Lawrence Weiner

I AM SO PLEASED THAT THE TETTERODE PROJECT HAS TURNED INTO SUCH A POSITIVE THING

I LOOK FORWARD TO SEEING THE WALL THE NEXT TIME I AM IN THE NETHERLANDS & HAVING A DRINK

THANK YOU SO MUCH FOR YOUR PATIENCE   AGAIN   TIME (&) TIDE

I REMAIN

LAWRENCE WEINER

In 2015 bezocht Lawrence Weiner Tetterode. Bekijk onderstaand filmpje