Kom en kijk naar ‘Vrankrix en het Amst€rdamse rijk’ 

vrankrix

filmmaakster regisseur Annegriet Wietsma is aanwezig ter inleiding plus Q&A. 

Vrankrijk bestaat in het weekend van 20 november 2022 alweer 40 jaar, na de kraak, als aangekocht pand in zelfbeheer, autonoom statement in de binnenstad.

Meer en meer wordt de Amsterdamse binnenstad omgetoverd tot één grote geldmachine. Héél de binnenstad? NEE!! Een klein stadsdorpje blijft moedig weerstand bieden. Beschermd door een ideologie van antimaterialisme, weigeren deze wereldverbeteraars te bezwijken onder de druk van de hen omringende hebzucht en gentrificatie.
In ‘Vrankrix en het Amst€rdamse rijk’ -uitgebracht in maart 2020- duikt de regisseur in de activistische underground-scene in de binnenstad van Amsterdam: het anarchistische bolwerk Vrankrijk, met op de bovenverdiepingen 19 bewoners en op de begane grond een radicaal-politiek ontmoetingscentrum voor activisten uit West-Europa. Hiphop, punk, queer, de vluchtelingenproblematiek, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos. In 2015 werden de laatste kraakpanden aan de overkant van de straat ontruimd, waaronder het beroemde Slangenpand. Vrankrijk, eigendom van een door de gebruikers en bewoners opgerichte stichting, is een van de weinige laatste bastions die hier standhoudt, De ontmoetingsplek vormt een schril contrast met de hen inmiddels letterlijk omringende stad in transitie: buren die verdwijnen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxeappartementen, het duurdere winkelsegment. Het ‘dorpje van barbaren’ raakt letterlijk steeds geïsoleerder. Maak kennis met Autonomix, Dynamix, Easyfix, Nononsex, Cockadoodledix, Tattootix en Globalixa in hun gevecht tegen de aanbidding van het grote geld.
Regie: Annegriet Wietsma, Graphix: Raf Croonen, Producent: Witfilm / Monkey Moon Media maart 2020
www.annegrietwietsma.nl