Kom 21 mei kijken naar ‘Samen Leven Samen Wonen’

Mikel samen wonen 2

Naast Samen Leven, Samen wonen worden fraaie fimpjes van kunstenaar-bewoner-Tetterodiaan Jozef van der Heijden vertoond. Jozef ziet de vertoning ervan ook als ‘Tetterode kijkt naar Tetterode’. Jozef, gewapend met een collectie aan filmpjes, toont er enkele van en ziet als thema van al zijn werk: mislukkingen.

over de documentaire Samen Leven Samen wonen
In de documentaireserie ‘Samen Leven Samen wonen’ onderzoeken filmmakers Ron Blom en Eric Creemers verschillende vormen van collectief wonen in 7 soorten woongroepen of gemeenschappen. Ook komen deskundigen aan het woord om daarop te bespiegelen. Variërend van woongroepen van kunstenaars met gedeelde keukens, badkamer en woonkamer tot senioren met een eigen appartement en gedeelde ontmoetingsruimtes.

 

De aflevering ‘woonwerkpanden’ verhaalt over Poortgebouw Rotterdam, Hotel Bosch Arnhem en wwpTetterode Amsterdam.
Samen wonen in een gemeenschap of in een woongroep krijgt steeds meer aandacht in deze tijd van woningnood. Het lijkt alsof steeds meer mensen verlangen naar meer saamhorigheid. Er zijn vele vormen van ‘collectief wonen’.
De 3 woonwerkpanden zijn vrijplaatsen voor kunstenaars, bewoners en creatievelingen met betaalbare woon- en werkruimte. In deze wooncollectieven vindt kruisbestuiving plaats en kunnen kunstenaars, ambachtslieden en bewoners zich uitleven.
Het Poortgebouw in Rotterdam is halverwege de jaren ‘80 gelegaliseerd en sinds die tijd een belangrijk podium voor alternatieve muziek. Maar er wonen ook 30 mensen, vooral ZZP-ers.
Woonwerkpand Tetterode is 5 jaar na de kraak van 1981 aangekocht door de gemeente Amsterdam en nu door een woningcorporatie als casco verhuurd aan de bewoners/gebruikers, die gezamenlijk het zelfbeheer doen. Naast collectieve werkplaatsen, een tentoonstellingsruimte en een disco, zijn er ook enkele non-profit organisaties gevestigd.
Hotel Bosch was ooit een berucht kraakpand in Arnhem. Een nieuwe woongroep zet de handtekening om het pand als collectief te huren van de woningbouwvereniging WBVG. Ook Cafe Bosch, broedplek voor de culturele sector van Arnhem, komt in beeld.
Piet Vollaard van ‘Stad in de Maak’ Rotterdam, vertelt over alternatief leegstandsbeheer en doet onderzoek naar andere manieren van wonen en werken in de stad.

Over de filmmakers:
Ron Blom is multidisciplinair kunstenaar en filmmaker met een passie voor de stad en haar bewoners. Met zijn werk wil hij mensen inspireren om samen te werken aan hun eigen leefomgeving. Samen met Eric Creemers is hij maker van de documentaireserie Samen Leven Samen Wonen over collectief wonen, en maakt hij de films voor Project Together. Meer over zijn werk is te zien op www.ronblom.nl
Eric Creemers maakt documentaires over pioniers, stedelijke vernieuwing, duurzaamheid en collectieve actie. Zijn passie is om mensen de urgentie te laten zien van duurzaam en bewust samenleven. Hij heeft vorig jaar zelf een woongroep opgericht. Samen met Ron Blom is hij maker van de documentaireserie Samen Leven Samen Wonen over collectief wonen, en maakt hij de films voor Project Together. Meer over zijn werk is te zien op www.ericcreemers.nl