Hoe studenten van TU Delft zich laten inspireren door WWP Tetterode

een stuk van Mikel

Het aanpakken van de wooncrisis begint met het verschuiven van de focus van de nieuwe woningen naar de bestaande stad. De woonopgave gaat niet over aantallen en snelheden, gaat niet over het dienen van belangen van gevestigde partijen, gaat niet over het blind vasthouden aan vastlopende systemen maar gaat over het vernuft om dit moment aan te grijpen om een totaal andere bouwcultuur op gang te brengen. Dit citaat komt uit een open brief van voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. In de brief ageert hij tegen het kabinetsbeleid om de woningnood op te lossen door vast te houden aan het dogma ‘bouwen bouwen bouwen’ zonder de echte oorzaken van de problemen aan te pakken.

Samen met een aantal collega-docenten van de TU Delft heb ik een ontwerpstudio opgezet waarbij deze brief het uitgangspunt vormt. De studenten gaan ontwerpen maken voor de transformatie van een aantal leegstaande gebouwen met een ander programma tot een woon-werkpand. Woonwerkpand Tetterode is daarbij het voorbeeld. We hebben een video gemaakt over Tetterode en vervolgens een excursie georganiseerd. In het Dijktheater hebben we lezingen gegeven over de achtergrond van Tetterode en wat het betekent voor de huidige initiatieven van wooncoöperaties. Ik heb verteld over hoe Tetterode mij als architect heeft geïnspireerd bij het ontwerpen van woongebouwen. René de Boer heeft verteld over zijn boek Architecture of Appropriation waarin hij onderzoek heeft gedaan naar kraken als ruimtelijke praktijk en over de huidige betekenis van kraken en recente kraakacties. Het boek van René is via deze link te downloaden: 

 

 

De zestig bezoekers zijn in 4 groepen rondgeleid door het gebouw en hebben verschillende woningen en ruimtes bezocht. Het bezoek werd afgesloten met een lunch op de binnenplaats. Zowel mijn collega’s als de studenten waren onder de indruk hoe wij wonen en werken in een voormalige lettergieterij. Het was voor iedereen zeer inspirerend.

 

Ik vond het erg leuk dat ik, met hulp, 60 mensen in Tetterode kon ontvangen. Geweldig om in een pand te wonen waar makkelijk een beamer met een projectiescherm, 60 soepkommen uit Schip en Tetlokaal, een hele grote pan van Marion, een ruimte met 60 stoelen in het Dijktheater, enthousiaste rondleiders Rens, Floor en Rob en vele bewoners die hun deuren openstelden te vinden zijn. Dank aan jullie allemaal!

Groet,

Mikel