Hier gaat House of Hiv over

expo House of Hiv’ 1 ruth

Uitleg expositie:

Van 19 augustus t/m 9 september 2022 opent House of Hiv de deuren, een tentoonstelling over 40 jaar community-initiatieven in Nederland. Verdeeld over een aantal locaties in Amsterdam, waaronder Tetterode, zijn er kamers gevuld met persoonlijke verhalen uit de verschillende door hiv getroffen community’s. House of Hiv is een huis in aanbouw en een begin in het archiveren en documenteren van de geschiedenis van de Nederlandse hiv-gemeenschap.

De kamer van hello gorgeous is te zien in de marmeren hal het oude krakerscomplex Tetterode. De potten & flikkers disco Trut is onderdeel van Tetterode en was de plek waar Act Up! Amsterdam werd opgericht in 1990.

Vanaf het begin van de epidemie in ons land slaagde de lhbtq+-beweging erin om invloed te hebben op het aidsbeleid, en werd de voorlichting over hiv en aids vóór homomannen dóór homomannen gedaan. Homogezondheidsorganisaties verpakten de vrij veilig-boodschap in folders, workshop, campagnes en zelfs in een pornovideo. Dit resulteerde in de jaren negentig in spraakmakende campagnes in het Amsterdamse uitgaansleven.

Onze kamer heet Nachtzweet en vertelt hoe homomannen hun eigen voorlichting vormgaven en eert het activisme van Act Up! en de activisten die erdoor zijn geïnspireerd.