Flat Earth van Monique Verhoeckx bij Tetscreenings

FLAT EARTH is een experimenteel filmdrama van Monique Verhoeckx waarin vader en zoon proberen grip te krijgen op hun oorlogstrauma door de werkelijkheid te ontkennen. Senior, gespeeld door Joris Smit, is geïnspireerd op de opa van de filmmaker. Hij was krijgsgevangene in de Japanse werkkampen aan de Thailand-Birma Spoorlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen overleden.

In deze persoonlijke film leeft de jonge veteraan Senior voort in een surrealistische controle ruimte. Op zijn bewakingsmonitoren observeert hij zijn inmiddels bejaarde Indische zoon Junior en kijkt hij terug in de tijd. Als de beelden uit zijn oorlogsverleden zich ongewild aan hem opdringen, komt Senior terecht in het Thailand van nu terwijl hij de oorlog herbeleeft.

In relatie tot zijn zoon ontwikkelen zich tegenstrijdige en hevige emoties. Langzaam maar zeker ontsluit zich de verborgen geschiedenis.

FLAT EARTH is opgenomen in de collectie van Eye Filmmuseum en werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Sound Design, Nederlands Film Festival 2014.

Regie statement Monique Verhoeckx:
De geheime wereld achter PTSS (posttraumatische stress stoornis) is de wereld van mijn familie. Dit inspireerde mij om een hybride film te maken. In het leven van mijn opa en mijn vader, beide oorlogsgetroffenen, waren fictie en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Filmarchiefmateriaal, associatieve beelden en visuele effecten vullen de hiaten van wat ongezien en ongezegd is voor de buitenwereld. Op deze manier onderzocht ik de complexe relatie tussen een vader en zijn zoon, in een poging om mij uit te spreken als de volgende generatie.

Senior: Joris Smit
Junior: Piet Verhoeckx
Scenario en regie: Monique Verhoeckx
Camera: Gregor Meerman
Geluid: Erik Langhout
Montage: Barbara Hin
Muziek: Albert van Veenendaal
Visual effects: Ruud de Bruyn – Loods, Lux & Lumen
Sound Design: Erik Langhout & Albert van Veenendaal
Production Design: Benedict Schillemans & Monique Verhoeckx
Lengte: 80 min. HD