Even verderop in de stad

een stuk van Rens den Hollander

Even verderop in de stad: Woonwerkpand Bajesdorp genomineerd voor Amsterdam Architectuur Prijs

Bajesdorp is een gloednieuwe woonwerkcoöperatie op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes, in een duurzame eco-toren. Je vindt hier woningen, ateliers en op de begane grond een theatercafé in wording: GROND. Bajesdorp is gebouwd op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam Zuidoost. Dit terrein is getransformeerd tot de groene wijk Bajeskwartier. Waar ooit de villa van de gevangenisdirecteur stond, staat nu Bajesdorp, een initiatief van een bewonersgroep die voortkwam uit de krakers van de voormalige cipierswoningen.
Bajesdorp is tot stand gekomen door: Studio Seven Architecten Amsterdam, LOLA Landscape Architects; Vastgoedvereniging Het Nieuwe Bajesdorp.

foto Boudewijn van den Bremen de blackbox (voor theater, muziek en andere evenementen)

AAP: de Amsterdam Architectuur Prijs
Bajesdorp is genomineerd voor de Amsterdam Architectuur Prijs [AAP]. Dat is een jaarlijkse award die door Arcam, centrum voor architectuur in Amsterdam, wordt uitgereikt aan de architect[en] en opdrachtgever[s] van het beste en meest inspirerende Amsterdamse project. Met deze prijs wil initiatiefnemer Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.
Dit jaar is de 17e editie. Het betreft projecten die in 2023 zijn gerealiseerd.

Pakhuis de Zwijger organiseert drie gespreksprogramma’s rondom de nominaties. Aan het woord komen architecten, opdrachtgevers, juryleden en andere experts. Bajesdorp presenteert zich op 11 april 2024.
De AAP-award wordt op 25 april a.s. uitgereikt in De Duif door een vak- en publieksjury. De 10 genomineerde projecten worden momenteel geëxposeerd in Arcam.

Andere genomineerden
De 10 genomineerden zijn gekozen uit circa 120 gebouwen die in 2023 zijn opgeleverd. Volgens Arcam is er vooral gekeken naar architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, het programma, innovatieve typologie, vooruitstrevende ambities, spreiding over de stad. En of het project een belangrijke toevoeging aan de stad is.

3 opvallende trends
Arcam signaleert 3 trends. Bij kantoorgebouwen en werkplaatsen in de stad is circulariteit en hergebruik een belangrijk thema. In de woningbouw wordt veel geëxperimenteerd met efficiënte plattegronden en nieuwe woonvormen. En in gemengde projecten is de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten een belangrijk aandachtspunt.
De projecten die afvielen werden gekenmerkt door verschraling en de dominantie van spreadsheets en bouwenveloppen. In een tijd waarin bouwen steeds duurder wordt, worden woningen steeds kleiner, neemt de kwaliteit van materialen, afwerkingen, buitenruimte en collectieve ruimte af.
De 10 genomineerden laten zien dat het wel kan: goede, originele gebouwen ontwerpen voor (toekomstige) Amsterdammers met aandacht voor duurzaamheid, leef kwaliteit en betaalbaarheid. De selectie verbeeldt wat voor een stad Amsterdam moet zijn: een duurzame, eerlijke, betaalbare, gezonde en mooie stad.

 

foto Boudwijn van Bremen de overloop op verdieping 1

Crowdlending
Vrijkoop Bajesdorp is onder andere financieel en collectief gesteund door verkochte obligaties. GROND voerde onlangs een succesvolle crowdlending, die 15.000 euro opleverde voor dit theatercafé in wording. Ook wwpt heeft een bescheiden bedragje aan GROND gedoneerd!
Fiets eens langs, geniet van Bajesdorp, haar community en niet te vergeten de bajesbuurttuin.

 

foto Nina Karim van Oort samen sponzen

Goed dat woonwerkpanden/-coöperaties hun onderlinge banden verder verstevigen, elkaar inspireren, hun verrijkende input & impact op de stad uitbreiden en een actieve rol spelen tegen verschraling en wooncrisis.
Nieuwsbrief wwpt 21-02-2022 wijdde ook een artikel aan Bajesdorp, dat toen nog in de steigers stond.
Zie verder:

arcam over de AAP
urban sky lab
de zwijger: over betaalbaar wonen
bajesdorp