De zieke kastanje

kastanje 2

Friso Kuiper kwam in 1986 aan de Bilderdijkstraat wonen. “In die tijd had ik nog uitzicht op het water in de Da Costagracht”, vertelt hij. “Later kwam er nieuwbouw aan de kade en verdween het water uit zicht. Misschien dat daarom de bomen in de tuinen beneden mij extra dierbaar zijn geworden.”

Al meer dan tien jaar terug constateerde Friso dat de kastanje in onze crèchetuin gezondheidsproblemen had. De boom kreeg al vanaf begin juli bruine bladeren, zag hij vanaf zijn balkon.

“Een vriend van mij die boomchirurg was, vertelde me zo’n vier jaar geleden, dat de kastanje mineermot de oorzaak was”. Daarop nam Friso, na overleg met Tetterode, maatregelen. Zo kwam er een lokband om de stam die de vrouwtjesmot aantrekt en doodt. Ook hangt er op vier meter hoogte een val met feromonen die de mannetjesmot moet lokken. Daarnaast heeft Friso de grond geïnjecteerd met biologische meststoffen.

Klaske, en ook Linda, Frans en andere bewoners en gebruikers zijn bereid gevonden de zorg voor de kastanje op te pakken en dit voortaan samen met Friso te doen. Dank aan Friso voor de zorg voor onze kastanje!