Zeggenschap zonder bezit/ De Stad als Casco

De stad als casco

Zeggenschap zonder bezit / De stad als casco

Boekpresentatie en discussieprogramma

Tijdens jubileumweekend Tetterode

Zaterdag 16 oktober 2021

Aanvang 11.00 uur

Einde 13.30 uur

De stad als casco

Boekpresentatie en rondetafelgesprekken over de betekenis van alternatieve woonwerk-vormen, experimentele wooncoöperaties, culturele vrijplaatsen in de ontwikkeling van de stad en de verbinding met het woonprotest. Voor iedereen die anno 2021 op zoek is naar zeggenschap en participatie, non-profit en idealistische commons, en een manier om zelf de stad vorm te geven.

LET OP: Het programma is gratis, aanmelden is verplicht, net als een coronatoegangsbewijs! Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Aanmelden kan t/m 14 oktober via deze link.

> Maak kennis met 40 jaar zelfbeheer van Woonwerkpand Tetterode zoals vastgelegd in het prachtig vormgegeven boek Zeggenschap zonder bezit (ter plaatse te koop).

> Hoor meer van Frank Bijdendijk, voormalig directeur van woningcoöperatie Het Oosten, over het belang van experimentele woonwerkvormen toen en nu.

> Luister naar Roel Griffioen, onderzoeker Vakgroep Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Gent, over ‘kansen en knelpunten voor de vrijplaatsen van vandaag en morgen’.

> Denk mee over hoe zelfwerkzaamheid en zelforganisatie kunnen bijdragen aan het vinden van duurzame oplossingen.

> En vooral, ga in gesprek met de mensen van innovatieve woonwerkpanden, nieuwe vrijcoöps en culturele vrijplaatsen.

11.00 uur 

Boekpresentatie ‘Zeggenschap zonder bezit’ 

In 1981 werd de voormalige lettergieterij Tetterode gekraakt. Sinds die tijd biedt Woonwerkpand Tetterode in Amsterdam Oud-West ruimte aan een community van bewoners, kunstenaars, ambachtslieden, culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties, kleinschalige bedrijfjes, creatieve startups en spannende initiatieven. ‘Zeggenschap zonder bezit’ geeft daarvan een kleurrijk beeld, maar beklemtoont bovendien de noodzaak van experimentele woonwerkvormen die anno 2021 niets aan urgentie heeft ingeboet.

11.30 uur

De stad als Casco

Roel Griffioen start rondetafelgesprekken over input & impact van woonwerkpanden, vrijplaatsen en experimentele wooncoöperaties in ontwikkeling van de stad, met deelname van De Groene Gemeenschap / Vrijcoop, De vrijkoop van Bajesdorp, de Culturele Stelling van A’dam, VWWO Waterwolf, ADM (Slibvelden) en Loods 6.