CITY SPHERE CORVETTO van Baukje Spaltro

spaltro

City Spheres is een langlopend project van kunstenaar Baukje Spaltro over de sfeer van authentieke en vaak gegentrificeerde stadswijken.Vooral oude stadswijken hebben een eigen karakter die sterk wordt bepaald door de genius loci, de ziel van een plek. Deze genius loci is een sfeer, een niet tastbare en irrationele ruimte van een wijk, een identiteit die grotendeels door de bewoners zelf wordt gecreëerd.

Een City Sphere is een wolk-vormige installatie van kleurrijke schilderijen. De sterk verzadigde kleuren refereren naar de irrationele ruimte van de genius loci. Spaltro nodigt uit anders naar de stedelijke ruimte te kijken door de aandacht op deze onzichtbare stedelijke identiteit te vestigen. Want het onzichtbare en het niet concrete bepaalt meer dan we denken.
Het project City Spheres is geïnspireerd op de trilogie Sferen van Peter Sloterdijk*.

Spaltro heeft City Spheres gemaakt van wijken in Arnhem, Amsterdam, Berlijn, Haarlem, Turku en Milaan. Elke reeks begint met een werkbezoek van een maand waarin ze de wolk-installatie schildert en een lokale interventie organiseert. De blik van de schilder en van de bewoner staan telkens centraal. Elke wijk dwingt een eigen aanpak en schilderkeuzes af. Eenmaal terug in haar atelier werkt ze de wolk verder uit met het kleurpalet dat in de wijk is gebruikt.

In de Artspace is nu City Sphere Corvetto te zien, die Spaltro afgelopen november in Milaan heeft gemaakt. Afgelopen december was deze te zien bij de tentoonstelling Corvetto NZSD in ViaFariniWork in Milaan. Deze serie bestaat uit een geschilderde wolk-installatie, 15 schilderijen met ‘levendige’ grijstinten en de lokale interventie ‘Voci di Corvetto’ (stemmen van Corvetto). Dit is een vlag met quotes van jongeren uit Corvetto en georganiseerd door Spaltro, Gigi Tufariello (XYZ Corvetto), Dora Casadio (Viafarini) en kunstenaar Dima.
Corvetto zit in een transitie door gentrificatie en ambitieuze gemeentelijke plannen. Je ziet gigantische flats, de eerste sociale woningen van Milaan, veel lege loodsen, het nieuw Olympisch dorp in aanbouw, veel buitenlanders, hangjongeren, dealers, kunstenaars en rappers. Deze buitenwijk is bruisend, maar er gebeurt ook veel wat het daglicht niet verdraagt.

Opening: dinsdag 21 februari 18:30 uur met een groet van Paola Cordone directeur Istituto Italiano di Cultura Amsterdam. De opening is voor iedereen toegankelijk.
De ArtSpace is onderdeel van de sociëteit van Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam.
Deze expositie is open van 21 februari tot en met 3 maart, maandag-vrijdag van 12 tot 18 uur, en alleen voor Arti-leden tussen 18 en 23 uur.

In verband met personeelstekort kan het zijn dat de sociëteit gesloten is. De tentoonstelling is dan op afspraak te bezoeken. Check altijd Arti.nl/nieuws of bel/mail Baukje voor een afspraak.

Club Dialoog: woensdag 1 maart 16-17 uur in de ArtSpace.
Een dialoog over de waarde van onzichtbare netwerken: de drie clubs van Amsterdam. Waarom worden we lid van een besloten vereniging?
Met Renée Hartog, Baukje Spaltro, panelleden van Arti et Amicitiae, De Kring, De Industriële Groote Club en publiek. Open voor iedereen.

Baukje is aanwezig (o.v.b.): tijdens de opening dinsdag 21 februari (18-20 uur),
vrijdag 24.02 (16-19 uur), woensdag 1 maart (13-18 uur), vrijdag 3 maart (17-21 uur) en
op afspraak mail of bel Baukje via info@spaltro.nl 0619716114.

City Sphere Corvetto is mede mogelijk gemaakt door IDWIZK, Viafarini, Istituto Italiano di Cultura Amsterdam. City Spheres zie baukjespaltro.com/cityspheres instagram/baukjespaltro