Bea aan het werk
foto Monica Aerden: Bea in het wisselatelier, In de achtergrond zie je Thom ook aan het werk. Hij neemt van de gelegenheid gebruik om met de aanwezige apparatuur aan een nieuw beeld te werken.
Bea werkt het komend jaar in het wisselatelier aan een zevental beelden voor de buitenruimte van het nieuwe schoolgebouw van Academie Tien (mavo, havo, vwo en voor junioren vanaf 10 jaar) in Utrecht Leidse Rijn.
Het ontwerp van Bea bestaat uit zeven manshoge bronzen beelden, verspreid over het openbare plein, de trappen naar het plein toe en de buitenkant van het schoolgebouw. Het concept is geïnspireerd op het Geheugentheater van Giulio Camillo en het idee van geheugenbeelden*.
In de 16de eeuw ontwikkelde de Italiaanse filosoof Giulio Camillo zijn geheugentheater, een houten constructie die de bezoeker toegang moest geven tot alle kennis op de wereld. We kunnen deze constructie begrijpen als een enscenering van geheugenkunst, Ars Memoria.
De combinatie van zeven beelden vertellen individueel en samen een verhaal over ons mens-zijn, over kennis en wijsheid, maar ook over voelen en begrijpen. De beelden refereren ook aan dromen/droombeelden, want dromen hebben we allemaal en dromen helpen ons bij ons geheugen. De beelden zijn herkenbaar en vervreemdend tegelijk, en kunnen iets betekenen voor iedereen: leerlingen en andere gebruikers van het plein.
Los van het maken van de beelden is er ook een intensief programma met de Academie Tien leerlingen die in alle stadia van het proces betrokken worden. Ook voor het ontvangen van grote groepen leerlingen is het wisselatelier uitermate geschikt.