40 jarig jarig jubileum

wwpt_40jaar_banner website, nieuwsbrief

Mieke Prinse, Inge Willems en Rens den Hollander zijn al een tijd bezig met het maken van plannen rond het 40-jarig jubileumfeest van Tetterode in het weekend van 15 oktober dit jaar. Begin vorig jaar zaten we al samen, omdat het plan toen was om vanaf 15 oktober 2020, het 39-jarig bestaan, verschillende events te creëren als opmaat naar het 40-jarig jubileum. Het boek ‘Zeggenschap zonder bezit zou dan feestelijk gepresenteerd kunnen worden, evenals de nieuwe website. Helaas gooide corona roet toen in het eten en viel de hele planning in het water. 

Maar voor het 40-jarig bestaan hebben we het overleg tijdig weer opgepakt. Na een aantal kleine vergaderingen hebben we het skelet van de drie feestdagen neergezet. Meer vlees aan de botten moet komen door invulling van de Tetterodianen. 

Hoe gaat het eruit zien?

We willen de jubileumviering – 40 jaar WWPT- uitgebreid gaan vieren. Het worden 3 culturele dagen voor onze bewoners en gebruikers, maar ook voor buurtbewoners, Amsterdammers en andere bezoekers. Vrijdag is een intern bondingsfeest, met oa een optreden van De Amsterdamse Straatband. In het gastvrije weekend, op zaterdag en zondag worden de deuren opengezet om bezoekers te tonen waar Tetterode voor staat en wat er zoal plaatsvindt in de voormalige lettergieterij.

Fotograaf Dominique Panhuysen is al een tijd bezig om portretten te maken van bewoners, kunstenaars, bedrijven in hun woon- werkruimte in Tetterode. Inmiddels is ze bij 39 mensen/bedrijven/ateliers langsgeweest. Een selectie daarvan komt eind september te hangen in de OBA hallen. In oktober komt er een uitgebreide tentoonstelling van haar portretten aan het plafond in hallen. 

Dit is de flashman, oftewel de lichtman (schets Jozef van der Heijden)

Dit is de flashman, oftewel de lichtman (schets Jozef van der Heijden)

Stomme Personagien van Jozef van der Heijden is een belangrijk onderdeel van het jubileumprogramma. Jozef gaat met een groep Tetterodianen en bewoners uit de buurt de uitdaging aan om een aantal Tableau vivants te creëren waarin iconische momenten en historische beelden uit de laatste 40 jaar worden uitgebeeld. Denk aan ‘Geen woning geen kroning’, de Lucky Luyk, Ban de bom, foto’s van fameuze fotograaf Jeff Wall. Zo worden vergeten maar betekenisrijke events uit de laatste 40 jaar op een ludieke maar geregisseerde manier in beeld gebracht en weer wakker geschud in het collectieve geheugen. Het project vindt plaats op verschillende locaties in de Da Costabuurt en tijdens het weekend in Tetterode.

Inge Willems maakt een QR-route met ongeveer 10 korte films door Tetterode. De filmpjes zijn sitespecfiek en laten zien hoe die specifieke ruimte, plek in Tetterode door de vele jaren heen veranderd is. Terugkerend element is een zwevende 3Danimatie van de gebouwen, tuinen, loopbruggen van Tetterode geconstrueerd uit de dronebeelden.

Zaterdag 16 oktober komt er Tet Talks (sprekers en korte films) in de ochtend, in de middag een ludieke inhoudelijke discussie die nog ingevuld gaat worden.

Zondag is er een West Wednesdays feest met in de ochtend project Wildeman, DJ Socrates en andere.

Natuurlijk zoeken we nog steeds naar hulp, ideeën en verbindingen. Fijn zou zijn als tijdens het weekend de ateliers en werkruimtes open zouden staan bijvoorbeeld. Ook lijkt het ons leuk om in plaats van een lopend buffet een soort rollende keukens te organiseren. Dat tetterodianen die een specialiteit hebben deze aanbieden, verkopen voor een redelijke prijs tijdens het weekend.

 

wwpt_40jaar_banner website, nieuwsbrief